Announcing the CityZen project

After announcing to the local hackerspace members first, I’d like to share the exciting news about the launch of CityZen app here at my blog as well. I used the word ‘exciting’ in purpose here since it is a project that I consider a great way to understand if an open source (keyword) project that is not based in one of the ‘start-up silicon valley structured’ cities has a chance of becoming mainstream. Before presenting the project though I’d like to share some context.

CityZen app preview

Screenshot from the main screen of the app.

Today, city-navigation or Points Of Interest (POIs) apps are exactly what their name says: they are supposed to help you get around in the spots of the city you are at the moment. If you are like me, you probably like to find points of interest (POIs) easy in the city you are staying for a short or a long time. This becomes even more important when you are traveling, because you are probably searching for something very specific first. Your secondary need is to go from your location to that specific POI you are interested in. For example, if you are searching for a bank, you probably need the one that is closer to you and that is opened at a certain time right? After finding the bank that is opened at the time that is convenient to you you, will probably need to use a navigator to go there. Read More

Ja për kë do votoj në zgjedhjet parlamentare e 25 qershorit 2017

Zgjedhjet parlamentare 25 qershor 2017 dhe levizja free open sourceNë Shqipëri njerëzit janë kuriozë rreth preferencave politike dhe më specifikisht rreth partisë që do votosh në zgjedhje. Familja është e interesuar të votosh këtë ose atë parti në qoftë se dikush është i punësuar në administratë, një punëdhënës është i interesuar të të influencojë të votosh për njërën ose tjetrën parti që të mbrojë interesat e tij, një i njohur që të kuptojë në qoftë se je afër pushtetit dhe ‘je rregulluar’, një mik për kureshtje, një armik që të sulmojë dhe lista është e gjatë.
Duke ditur këtë realitetet, në Open Labs vendosëm të mos dëgjojmë njerëzit por vetë partitë politike duke i pyetur për qasjen e tyre për teatika që ne i konsiderojmë të rëndësishme dhe pastaj të marrim një vendim. Në fund të fundit ky është dhe mekanizmi se si funksionon demokracia apo jo? Read More

Mozilla Tech Speakers Tirane nr.2

Mozilla Tech Speakers Training Tirana 2
Të kujtohet edicioni i parë i Mozilla Tech Speakers në Tiranë? Pas interesit të lartë nga pjesëmarrësit, anëtarët e komunitetit Mozilla në Shqipëri filluam punën për organizimin e edicionit të dytë. Mozilla Tech Speakers 2 u organizua sërisht në ambientet e Open Labs Hackerspace në datën 17.12.2016 në 12.00 dhe zgjati deri në 16.00. Me një axhendë të ngjeshur me prezantime teknike nga pjesëtarë të programit Tech Speakers, puntori, punë në grup dhe sigurisht prezantime nga pjesëmarrësit edicioni i dytë ishte akoma më dinamik.
Aftësia e prezantimit të dijeve ose ideve me karakter teknik në ‘epokën e ideve’ nuk konsiderohen opsionale dhe fatkeqësisht të rinjtë në Shqipëri kanë mungesa serioze në këtë drejtim. Kjo është dhe arsyeja që personalisht e konsideroj programin Tech Speakers dhe trajnimet që organizojmë në Open Labs të një rëndësie të lartë. E thënë kjo, ja disa nga momente nga edicioni i dytë të fotografuara nga Andis Rado dhe të licensuara nga licensën Creative Commons Attribution-ShareAlike.

Mozilla Tech Speakers 2 Tirana

Aktiviteti filloi me prezantimin e programit Tech Speakers si dhe me detaje rreth axhendës së trajnimit.

Read More

Wiki Weekend Tirana 2016

Wiki Weekend Tirana 2016 kreativaEnciklopedia internetike Wikipedia, me mbi 30 milion artikuj në 287 gjuhë dhe me mbi 5 milion artikuj në versionin anglisht, konsiderohet pishtar i shpërndarjes së dijes së hapur.
Nisur nga dëshira për të pasuruar artikujt në gjuhën shqipe në Wikipedia, duke i lehtësuar në këtë mënyrë kërkimin dhe informimin çdo shqipfolësi, komuniteti i Open Labs së bashku me Wikimedians of Albanian Language User Group organizojmë për të tretin vit rradhazi Wiki Weekend Tirana 2016.

Gjatë fundjavës së parë të dhjetorit, përkatësisht në datat 3 dhe 4 dhjetor, pjesëmarrësit do të mblidhen në ambientet e shkollës profesionale “Hermann Gmeiner” në fshatin SOS (Tiranë) në një program që kombinon puntoritë (workshops) me prezantimet nga wikipedianët nga Tirana, Elbasani, Prishtina, Gjilani, Ohri, Zyrihu etj. Read More

Mozilla Tech Speakers in Tirana 1

Tech communities are usually focused in one thing, they look after their own ‘garden’ mainly, their app, or their platform. This is not always a bad thing, but in my opinion it comes with the risk of you getting bored after a certain time. This doesn’t happen at Mozilla, mainly due to the fact that the Mozilla manifesto allows any kind of project as long as they respect the main principles that promote an open web, which leads to creative projects. Having said this, I got really excited when I heard about a programme such as Mozilla Tech Speakers, which aims to increase developer awareness and adoption of the Web, Firefox, and Mozilla through a strong community-driven speaker development program. MozTech Speakers logoThe goal of the trainings is to bring Tech Speaker lessons, mentors and Mozillians to the local Albanian free open source community, offering great insight and experiences to newcomers and late arrivals. The idea is to host workshops that consist of short lightning talk sessions, followed by feedback, tips on how to stand, non verbal communication, slides creation and much more. The Albanian Mozilla community, with coordination from Elio,  decided to bring the program in Tirana with the first event hosted at Open Labs Hackerspace (2.04.2016) in Tirana that featured Albanian mozillians (Elio, Kristi and myself) and special guests Elvis Plaku and Ardian Haxha from Prishtina. Although it lasted more than 4 hours, it was really inspiring for me to see the participants learn some basic presentation skills for technical evangelism and in the end make their own first  presentations in public. See you in the next #MozTechSpeakers session. Until then have a look also at the blog post of Elio aboui the same event.
Mozilla Tech Speakers Tirana 1 Read More