Mendimi im rreth përgjimeve: intervistë në gazetën Dita

Intervista gazeta Dita RS July 2015
Një intervistë në gazetën Dita në kuadër të publikimeve që tregonin interesin e qeverisë për shërbimet e Hacking Team, një komanie që sipas zbulimeve ofron dhe ka ofruar programe kompjuterike që i lehtëson qeverive të ndryshme përgjimet masive. 
Në qoftë se dëshiron më tepër informacion rreth zbulimeve hidhi një sy wikileaks.org/hackingteam/emails/?q=albania para se të lexosh artikuj të njëanshëm në mediat lokale. Artikulli me komentin e Entela Resulit, gazetares së gazetës Dita, mund të lexohet këtu.

Redon, pas vitesh studime jashtë vendit, pse je kthyer në Tiranë?
Fillimisht u ktheva në 2010 për të krijuar një nga kompanitë e para në vend me fokus promovimin online. Pas një shkëputjeje prej disa muajsh në Berlin u riktheva në kuadër të një oferte interesante profesionale që do më mundësonte të përmirësoja sadopak realitetin e vendit ku jetoj dhe punoj.
Konsideroj Elbasanin dhe Tiranën time si një bazë të mirë ku janë të afërmit dhe miqtë e mi, pavarësisht se herë pas here kam nevojë të shkëputem për të evituar agresivitetin e përditshëm që fatkeqësisht na imponohet shumë shpesh.

Kur përballesh me “agresivitetin”, të ndodh të pendohesh që je kthyer?
Tirana ka vështirësi, por në disa raste dhe pozitivitet. Si shumë qytete të rajonit, përfshirë dhe Athinën, është një kryeqytet i zhvilluar në mënyrë kaotike nga ana urbane, pa transport publik, me ndotje të konsiderueshme dhe me një përqindje të lartë të popullsisë që për një arsye ose tjetrën nuk e konsiderojnë akoma “vendin e tyre”.
E thënë kjo, nuk do thosha që jam penduar pasi është ndjesi disi e rëndë, por nuk mund të them që Tirana si qytet nuk ka agresivitet. Shqipëria në përgjithësi më krijon atë ndjesinë e dashurisë intensive adoleshente ku marrëdhënia është si një rrollercoaster në Luna Park: një herë ndjehesh afër qiellit dhe shumë herë të lëshon me shpejtësi poshtë. Read More

OSCAL 2015 aftermath

In 1982, Brian Eno said that while the debut album of The Velvet Underground sold only 30,000 copies in its early years, “everyone who bought one of those 30,000 copies started a band.”
I like to believe that the same happened with some of the youngsters that visited Open Source Conference Albania 2015. I like to believe that after this experience these kids will create their own FLOS initiatives, will present them to the next editions of #OSCAL2015, or will make their own events that will inspire the community.

It felt great to have all this inspiring speakers and workshop hosts from all around Europe in Tirana, all the energy from the volunteers, the kids from the Arduino workshop (one of them was my niece), all these supporters/sponsors and a great organizing team behind it. Talking about supporters, a special thank you goes to Mozilla for the long time support in many ways not only during the conference, but also during the preparation period.
Open Source Conference Albania 2015
Here are some of the moments of the conference a project I’m really proud of organizing in a  decentralized way along with a great team. Pics are from Andis Rado and published in Creative Commons license. Full album here.

Thanks for spreading open free libre source love once again and see you in 2016!
Open Source Conference Albania 2015

Full house in the main room, but also in the workshop rooms that were next to it.
Open Source Conference Albania 2015

Read More

Creative Mornings Tirana 2015

CreativeMornings Tirana July 2015 Redon SkikuliI feel honoured and mega excited to be the mentor of the next session of CreativeMornings Tirana, a breakfast lecture series for the creative community, talking about a theme that is very close to what I’m working on the last years: Collaboration.
When: 17.07.2015 @ 9.30;
Where: Dada Bar, Tirana, Albania. OSM link here;
Website: creativemornings.com/cities/tir
.

Some of my thoughts that will be shared during my talk.
“Collaboration is working with others to do a task and to achieve shared goals”. Collaboration means to work with others for completing a task and/or achieving shared goals. I actually looked through Wikipedia to find this out, which incidentally is also the largest, interactive and collaborative internet project at the moment, freely and easily accessible online. The Wikipedia article about collaboration can be accessed from Mozilla Firefox, a computer software developed by many volunteers located in different corners of the earth. Having said this, it is clear that in 2015 cooperation goes hand in hand with interaction. Think of it as the combination of Notorious BIG, Elton John, Destiny’s Child in 30 seconds of a mashup created with love and passion by Girl Talk. It is the development of operating systems such as Linux, of software such as Open Street Map and WikiCommons, and co-funding platforms like Kickstarter. And the list of similar geeky collaborative projects goes on until we understand that in 2015 collaboration will be streamed online and trolled.
Read More

Domino Podcast #2: underdog

Domino Podcast 2 artwork

Image credit: flic.kr/p/NSvmj nga Flickr. Piublikuar ne: Creative Commons by-nc

Shkarkoje në formatin mp3 këtu: https://www.dropbox.com/s/k5h301mebrfy1t2/Domino_podcast_2.mp3

Edicioni i dytë i podcast-it personal. Me vetëdije për gabimet e shumta në produksion e shikoj të gjithë procesin si pjesën më të rëndesishme të përmirësimit personal.
Flasim për servilizmin, sistemin e kalbur të vlerave në vendin ku jetojmë, aktivitetet frymëzuese që kanë mbushur javët e fundit, udhëtimet në Bukuresht dhe Lyon për Mozilla Balkans dhe prezantim të Open Labs në European Lab, OSCAL2015, Wikipedia Weekend 2015 etj.
I bëjmë këto duke dëgjuar Kasabian nderkohë që lexoj The Dark Net nga Jamie Bartlett, një libër rreth bitcoin, decentralizimit teknologjik, shfletuesit TOR, Silk Road dhe gjërave të tjera të pista. Komentet më se të mirëpritura.

Shënim: përdorimi i muzikës është bërë për arsye personale dhe në asnjë mënyrë për përfitim financiar. Nuk posesoj copyright të muzikës në këtë episod.

Photoshoped memories

This is what happens when ex colleagues and good friends from Athens show you how they missed you. Thanks guys! Bring it on with more images!

For those who know: I have the feeling the ‘gries kai skiloi’ group will get reactivated ;)

Photoshoped by Kostas. K

Photoshoped by Kostas. K Read More