Presenting Open Labs hackerspace at FOSSCOMM in Athens

fosscomm2015 Athens logoVery excited to be back to Athens, the city where everything started, for FOSSCOMM and some catching up with old, good, close friends .
FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities) is a Greek conference aiming at Open Source enthusiasts, developers, and communities. It has been hosted in various cities around Greece and its goal is to promote the use of FOSS in Greece and to bring FOSS enthusiasts together.
I’ll be speaking about the hackerspace movement in the Balkans area and more specifically about Open labs hackerspace in Tirana. Me session will be early morning @ 9.00 in Sunday 8.11.2015 at presentation room #4, which means I should not party the night before.
Here is the map for the venue for all the modern heroes that are planning to wake up early for my presentation.
FOSSCOM_2015_with_friends_from_the_greek_floss_fedora_community

Announcing Wiki Loves Voices

Wiki Loves VoicesChased by our daily routine we tend to forget the challenges all the open knowledge hacktivist face in a daily basis, but mos important we tend to forget the amount of work that needs to be done by us in order to make knowledge sharing easier through free libre open source platforms in the commons. This is why I’m always happy when I get this ‘oh my god I’m so excited’ feeling from time to time, which is one of the things one loves in life. This exact feeling gets even more amazing when these ideas for new projects come to life as an organic brainstorming process with your fellow hactivist from your local hackerspace and seem to have a broader and more global impact. This has been in a few words, the birth of Wiki Loves Voices, a project that was initiated and is being planned in a collaborative way, and  that aims the empowerment of the commons with audio material that can benefit all of us as a society wherever we live.
The project goal is to create a public domain repository in commons.wikimedia.org of sound samples of different people talking different languages from all over the world. The voice sound samples can be used for different software (like for example GPS audio guide of Open Street Map project), musicians, linguistics researchers, Wikipedia articles or even for more crazy ideas such as a time capsule sent in space. Read More

Rifillon konkursi Wiki Loves Monuments 2015

Wiki Loves Monuments 2015
Pas organizimit të parë gjatë vitit 2014 FLOSSK (Kosovë) dhe Open Labs (Shqipëri) riorganizojnë për herë të dytë garën e fotografisë Wiki Loves Monuments Kosovë dhe Shqipëri.
Wiki Loves Monuments është një konkurs fotografik ndërkombëtar i monumenteve, organizuar nga Fondacioni Wikimedia nga 1 deri më 30 shtator 2015. Wikimedia është fondacioni që fuqizon Enciklopedinë e lirë Wikipedia – një bashkëpunim global me autorë vullnetarë nga e gjithë bota. Read More

Mendimi im rreth përgjimeve: intervistë në gazetën Dita

Intervista gazeta Dita RS July 2015
Një intervistë në gazetën Dita në kuadër të publikimeve që tregonin interesin e qeverisë për shërbimet e Hacking Team, një komanie që sipas zbulimeve ofron dhe ka ofruar programe kompjuterike që i lehtëson qeverive të ndryshme përgjimet masive. 
Në qoftë se dëshiron më tepër informacion rreth zbulimeve hidhi një sy wikileaks.org/hackingteam/emails/?q=albania para se të lexosh artikuj të njëanshëm në mediat lokale. Artikulli me komentin e Entela Resulit, gazetares së gazetës Dita, mund të lexohet këtu.

Redon, pas vitesh studime jashtë vendit, pse je kthyer në Tiranë?
Fillimisht u ktheva në 2010 për të krijuar një nga kompanitë e para në vend me fokus promovimin online. Pas një shkëputjeje prej disa muajsh në Berlin u riktheva në kuadër të një oferte interesante profesionale që do më mundësonte të përmirësoja sadopak realitetin e vendit ku jetoj dhe punoj.
Konsideroj Elbasanin dhe Tiranën time si një bazë të mirë ku janë të afërmit dhe miqtë e mi, pavarësisht se herë pas here kam nevojë të shkëputem për të evituar agresivitetin e përditshëm që fatkeqësisht na imponohet shumë shpesh.

Kur përballesh me “agresivitetin”, të ndodh të pendohesh që je kthyer?
Tirana ka vështirësi, por në disa raste dhe pozitivitet. Si shumë qytete të rajonit, përfshirë dhe Athinën, është një kryeqytet i zhvilluar në mënyrë kaotike nga ana urbane, pa transport publik, me ndotje të konsiderueshme dhe me një përqindje të lartë të popullsisë që për një arsye ose tjetrën nuk e konsiderojnë akoma “vendin e tyre”.
E thënë kjo, nuk do thosha që jam penduar pasi është ndjesi disi e rëndë, por nuk mund të them që Tirana si qytet nuk ka agresivitet. Shqipëria në përgjithësi më krijon atë ndjesinë e dashurisë intensive adoleshente ku marrëdhënia është si një rrollercoaster në Luna Park: një herë ndjehesh afër qiellit dhe shumë herë të lëshon me shpejtësi poshtë. Read More

OSCAL 2015 aftermath

In 1982, Brian Eno said that while the debut album of The Velvet Underground sold only 30,000 copies in its early years, “everyone who bought one of those 30,000 copies started a band.”
I like to believe that the same happened with some of the youngsters that visited Open Source Conference Albania 2015. I like to believe that after this experience these kids will create their own FLOS initiatives, will present them to the next editions of #OSCAL2015, or will make their own events that will inspire the community.

It felt great to have all this inspiring speakers and workshop hosts from all around Europe in Tirana, all the energy from the volunteers, the kids from the Arduino workshop (one of them was my niece), all these supporters/sponsors and a great organizing team behind it. Talking about supporters, a special thank you goes to Mozilla for the long time support in many ways not only during the conference, but also during the preparation period.
Open Source Conference Albania 2015
Here are some of the moments of the conference a project I’m really proud of organizing in a  decentralized way along with a great team. Pics are from Andis Rado and published in Creative Commons license. Full album here.

Thanks for spreading open free libre source love once again and see you in 2016!
Open Source Conference Albania 2015

Full house in the main room, but also in the workshop rooms that were next to it.
Open Source Conference Albania 2015

Read More