Photoshoped memories

This is what happens when ex colleagues and good friends from Athens show you how they missed you. Thanks guys! Bring it on with more images!

For those who know: I have the feeling the ‘gries kai skiloi’ group will get reactivated ;)

Photoshoped by Kostas. K

Photoshoped by Kostas. K

Photoshoped by Kostas. K

Photoshoped by Kostas. K

Photoshoped by Kostas. K Photoshoped by Kostas. K

 

Domino Podcast #1: OSCAL, WikiAcademy Kukës dhe përditësime të tjera

Domino Podcast 1 maj 2015
Shënime dhe tema
> një podcast i regjistruar shumë herët në mëngjes.
> muzikë nga Baildsa. Tinguj ballkanikë të  mashapuara me rok, funk e ku di unë! Xhump, xhump, xhump!

Cfarë kam bërë këtë periudhë që kam humbur.
> WikiAcademy Kukës
Super fundjavë në Kukës me të rinj, të cilët krijuan mbi 30 artikuj në Wikipedia dhe publikuan mbi 1200 ftografi nga Kukësi dhe rrethinat në Wiki Commons.
> Mozilla Weekend
Takimi vjetor i komunitetit Mozilla në Tiranë me të ftuar Ardian Haxhën nga Prishtina.

Aktivitete të ardhshme
> Open Source Conference Albania
Edicioni i dytë me fokus në teknologjitë decentralizuese.
— Mozilla Balkans (në Bukuresht)
— Lyon për të prezatuar Open Labs bashkë me iniciativa të tjera kreative dhe me karakter komunitar në nivel Evropian.

Open Source Conference Albania, OSCAL 2015

OSCAL 2015 Poster no sponsorsOSCAL (Open Source Conference Albania) is the first international conference in Albania organized by Open Labs to promote software freedom, open source software, free culture and open knowledge, concepts that originally started more than 25 years ago.

The second edition of the conference will take place at 9 & 10 May 2015 in Tirana (Godina Liria) and will gather free libre open source technology users, developers, academics, governmental agencies and people who share the idea that software should be free and open for the local community and governments to develop and customize to its needs; that knowledge is a communal property and free and open to everyone.
I’m exited, proud and lucky to be part of the organizing team of the second edition of the event, working with a great group of Albanian FLOSS enthusiasts that know how to create qualitative projects in a decentralized way. This edition is organized in the most decentralized way of working possible in the decision making process and the software used to document and plan activities and tasks. These tools include, but are not limited to Etherpads, Telegram for chat and WordPress for the maintenance of the website. Unfortunately in some cases we also used some proprietary cloud services, but we are planing to change this in the next edition.
Working and taking decision in a decentralized way is not only amazing, but also the the key theme of my talk during the first day and is also the main message we want to share with the participants during OSCAL 2015.
Here is the list with some of the inspirational speakers for this year, the agenda, the blog section with all the latest news, a humble guide to Tirana for our friends from abroad, some banners in case you dig the whole thing and want to spread the #OSCAL2015 vibe and the mobile app, your companion during the event. There will also be competitions, side events related to Open Street Map, LibreOffice, Mozilla and Wikipedia and a massive after-party.
Participation is free of charge, but online registration is required.
Looking forward for the result of months of hard work from all the team and the amazing volunteers in the second weekend of May 2015!

Wikimedia CEE Spring 2015

Author: AktronCEE Spring Shqip: Pranvera e Europës Qendrore-Lidore, është emri ndërkombëtar i konkursit të redaktimit i cili do të mbahet në pranverë të 2015 (rreth muajit mars deri në muajin maj). Qëllimi i aktivitetit do të jetë përmirësimi i versioneve të ndryshme gjuhësore të Wikipedia-s. Pra, do të jetë një aktivitet që pomovon bashkëpunimin e vendeve si fqinjë dhe anëtarë të një rajoni, për të mësuar dhe përmirësuar mbulimin e disa temave specifike në Wikipedia në gjuhë të ndryshme.

Konkursi i organizuar nga vullnetarë prej komunitetit të Wikipedia-as në vende të ndryshme të rajonit dhe të degëve pjesëmarrëse të Lëvizjes Wikimedia. Janë shtuar edhe institucione të ndryshme kulturore dhe shkollat. Frymëzimi ishte Java e bashkëpunimit të Wikipedia-s së Ukrainës dhe Estonisë.

Në pak fjalë: Shkruani artikuj për vende të ndryshme të Evropës Qendrore dhe Lindore (p.sh. kuzhinë Shqiptare, hungareze, ujërave gjeografisë rumune, malet bullgare, bujqësia e Ukrainës, historisë ruse, art/kultura Armeniane ….) Dhe fitoni çmime të ndryshme.

Apasionantët e kulturës dhe teknologjisë wiki në Open Labs dhe jo vetëm po punojnë fuqishëm bashkarisht që të lokalizojnë sa më tepër artikuj si sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Victor_Ambartsumian, sq.wikipedia.org/wiki/Ndarjet_administrative_t%C3%AB_Armenis%C3%AB, sq.wikipedia.org/wiki/Armenia_n%C3%AB_Loj%C3%ABrat_Olimpike etj.

WikiAcademy Kukës 2015: promoting wiki-culture in more Albanian cities

WikiAcademy Kukes 2015The Wiki-Culture movement is getting more and more potential in Albania and Kosovo through events like Wiki Loves Monuments, WikiAkademia Shqiptare, Wiki Cafe Tirana and more. The next event was focused in a city between Tirana and Prishtina I visited for the first time: Kukës. The event is called Wiki Academy Kukës took place during March 28th and 29th 2015 at Havzi Nela high school.
Wiki Academy Kukës 2015 was an open competition about the best article and best picture uploaded in Wikipedia. The participants will competed to create the most professional article which tells a story about Kukës, and snap the highest resolution photo which hides a story. The goal of this event was to involve youngsters of the city in the process of writing and editing articles for Wikipedia, and get them to experience a weekend full of activities, learn new things about their country by choosing a topic to write about, gather information, edit, and share it with the world.
I was there amongst other Open Lab-ers as a supporter of the event,  a mentor and a judge of the photo competition. Happy  to explore the city, be part of a very enthusiastic crowd of youngsters passionate about the commons and shared knowledge through Wikipedia.  It was always a pleasure see good friends from IPKO foundation, FLOSSK, experienced and new albanian speaking wikipedians.
Seeing what the kids have done during the weekend I believe more than ever that we need to work t

Presenting at WikiAcademy Kukes

Photo credits: http://on.fb.me/1C3xeO9. My presentation was about the importance of shared knowledge and other projects of the Wikimedia Foundation.

Moments from WikiAcademy Kukes

Working on references. Photo credits: http://on.fb.me/1C3xeO9.

 

Read More